Träna din hund på rätt sätt

För ett par år sedan publicerades en artikel i Jaktjournalen i ämnet hur man kan träna sin hund inför jaktsäsongen. Vi aktualliserar nu ämnet och kommer här på bloggen att publicera en del träningstips och förslag på utrustning. Först ut blir klövjeväskor. Vill du läsa hela artikeln finns den här i pdf-format.


Väskorna på bilden är förra modellen från Dragråttan. Numera är de helt i svart.

Vi har valt att erbjuda våra kunder klövjeväskor från Dragråttan. Dessa har vi testat själva, både under fjällvandring och under träning. Extremt slitstarka väskor med mycket bra passform på alla de olika hundar som vi testat dom på. Du hittar dom i butiken, https://www.allmogejakt.se/product.html/dragrattan-klovjevaska?category_id=35

Försäsongsträningen av våra hundar är första steget för en framgångsrik jaktsäsong. Är din hund rätt tränad ökar dess möjligheter att prestera på topp många gånger om.

Att variera träningen är också viktigt och vi kommer här att ge några tips till vad man kan göra för att aktivera och träna sin hund inför säsongen.

Klövjeväska som träningsmetod använder vi sedan några år tillbaka och det fungerar mycket bra. Genom att belasta hunden med några kilo rätt placerat på kroppen ökar belastningen på ett skonsamt sätt. Viktigt att väskan sitter rätt och är skön för hunden att bära. 

Rekommenderat är att börja mjukt och försiktigt så att hunden får vänja sig vid lite belastning, öka sedan vikten succesivt. För en hund av jämtes storlek kan något kilo på var sida vara lämplig startvikt.

Hur mycket du belastar är lite olika men om du, som riktmärke, aldrig går över en 1/4 av hundens kroppsvikt så är du på rätt sida. (Är det kortare stunder kan du öka ytterligare något)

För egen del står väskorna laddade med cirka 4-5 kilo vilket jag tycker funkar bra på båda jämthundstikarna.

Träning med klövjeväska räknas som lågintensiv träning och den kan du bedriva året om men extra viktigt under uppbyggnadsfasen.

 

Författare: Ted Karlsson

Kalender

4/8 15:00 Trackerkväll i butiken

Torsdag den 4:e augusti kör vi en Trackerkväll i butiken. Passa på att ladda upp inför säsongen med nyttiga prylar och bra tips hur du bäst använder din Tracker

18/3 18:30 Föreläsning av PK-eftersök

Föreläsning av Per "Bula" Kristoffersson om eftersök i olika former.

Blogg RSS för Blogg

Allmogejakt, Sveriges bästa Trackerbutik?

Kanske en del tycker det låter lite kaxigt men i rubriken har ni vår ambition och med det som mål så kommer det också att gynna er som kund. Testa oss gärna, vi kommer att göra vad vi kan för att både gamla och nya kunder ska upptäcka fördelarna att anlita oss när det gäller Trackers pejlar och tillbehör.
2016-07-16 17:41